Omiljena filmska muzika Billa Frisella

When You Wish Upon a Star naziv je novog albuma gitariste, kompozitora i bendlidera Billa Frisella, koji repertoarom aktuelnog izdanja odaje počast svojim omiljenim kompozicijama sa filma i televizije.

Sa violistom Eyvindom Kangom, basistom Thomasom Morganom, bubnjarem Rudyjem Roystonom i vokalisticom Petrom Haden, Frisell reinterpretira muziku iz popularnih filmova među kojima su i Kum, Psiho i Ubiti pticu rugalicu, kao i muziku nekih od njegovih omiljenih televizijskih emisija iz mladosti poput The Dick Van Dyke Show, The Honeymooners i Bonanza.

“Bogatstvo muzike ogleda se u njenoj moći da nas asocira i da budi sjećanja”, kazao je Frisell dodavši: “Na izvjestan način pokušavam riješiti zagonetku – šta se u nama dešava kada čujemo nešto izvanredno, kada nešto čujemo prvi put ili kad nas nešto oduševi. Pitam se šta je to što neke kompozicije u tom smislu čini djelotvornim, a druge ne.”

Frisell, čije su autorske kompozicije zvučna podloga filmova poput Finding Forrester i The Million Dollar Hotel, repertoar novog albuma promovira američkom turnejom koja je započela prošle sedmice, a koncertna promocija albuma u Evropi očekuje ga u jesen.

Pogledajte kratki video u kojem Frisell predstavlja novi album When You Wish Upon a Star.

*Bill Frisell na tonskoj probi za koncert održan na 18. Jazz Festu Sarajevo 2014. godine (Armin Smailović)

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.