Ko je osvojio Grammy?

For One To Love, album vokalistice Cecile McLorin Salvant, žiri 58. dodjele diskografske nagrade Grammy proglasio je najboljim vokalnim jazz albumom protekle godine, dok je album Past Present gitariste Johna Scofielda proglašen najboljim instrumentalnim jazz albumom.

Maria Schneider odnijela je pobjedu u dvije kategorije. Album The Thompson Fields njezinog orkestra najbolji je album velikog ansambla, dok je najboljim aranžmanom proglašen onaj koji je uradila za pjesma Sue (Or In A Season Of Crime) objavljenu na kompilaciji Davida Bowieja Nothing Has Changed.

Kontrabasista Christian McBride izveo je najbolji improvizirani solo u protekloj godini i to u kompoziciji Cherokee objavljenoj na albumu njegovog trija snimljenog uživo u Village Vanguardu.

Što se tiče ostalih kategorija koje ne nose oznaku jazz, američka pjevačica Lalah Hathaway osvojila je nagradu za najbolju tradicionalnu R&B izvedbu za pjesmu Little Ghetto Boy, a Snarky Puppy Grammyja za najbolji savremeni instrumentalni album. Inače, prije dvije godine Lalah Hathaway i Snarky Puppy zajedno su osvojili Grammyja za najbolju R&B izvedbu.

Béla Fleck i Abigail Washburn dobili su Grammyja za najbolji folk album, a pjevačica iz Benina Angelique Kidjo osvojila je svog trećeg Grammyja za najbolji world music album. Istu nagradu osvojila je i prošle godine.

U kategoriji filmske muzike, bubnjar i kompozitor Antonio Sanchez osvojio je Grammyja za najbolju muziku za film Birdman. Za muziku koju je skladao za film Alejandra Iñárritua ranije je Sanchez osvojio nominacije za Zlatni globus, nagradu BAFTA i Oscara, ali je iz utrke za Oscara diskvalificiran jer soundtrack za ovaj film sadrži i 30-ak neautorskih minuta, odnosno dijelove klasičnih kompozicija što je suprotno pravilima spomenute nagrade.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.