Klavirski solo album Jacka DeJohnettea

Jedan od najznačajnijih živućih bubnjara na muzičkoj sceni Jack DeJohnette, snimio je klavirski solo album pod nazivom Return koji predstavlja svojevrstan povratak klaviru – DeJohnetteovoj “prvoj ljubavi” s početka muzičke karijere.

„Ovaj album smatram jednim od najznačajnijih muzičkih poduhvata moje karijere do sada“, kazao je DeJohnette za album koji će biti objavljen sredinom aprila isključivo kao vinil izdanje.

Ovo je prvi album na kojem DeJohnette svira isključivo klavir, nakon albuma The Jack DeJohnette Piano Album iz 1985. godine koji je snimio u triju sa kontrabasistom Eddiejem Gómezom i bubnjarom Freddiejem Waitsom.

DeJohnettove klavirske izvedbe možemo čuti i na njegovom albumu New Directions iz 1978. godine, kao i na pojedinim izdanjima trija Gateway u kojem svira sa basistom Daveom Hollandom i gitaristom Johnom Abercrombiejem, a koje smo kao i DeJohnettea imali priliku slušati prethodnih godina na Jazz Festu Sarajevo.

Repertoar albuma Return činit će dvije nove DeJohnetteove autorske kompozicije kao i reinterpretacije njegovih kompozicija ranije snimljenih i objavljenih sa različitim bendovima. Nakon objavljivanja albuma, krajem aprila, uslijedit će i evropska solo turneja.

DeJohnette je prvi put nastupao na Jazz Festu Sarajevo 2005. godine sa svojim kvartetom, a potom i 2013. godine kada je na 17. Jazz Festu predstavio svoj ansambl čiji je specijalni gost bio Don Byron.

Pogledajte kratki video u kojem Jack DeJohnette govori o novom albumu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.