Muzičari na koje trebate obratiti pažnju u 2016. godini

Online magazin Daily Beast objavio je listu muzičara koji su, imajući u vidu njihov dosadašnji rad ili talenat, široj javnosti nedovoljno poznati, ali na koje u vremenu koje dolazi trebamo obratiti posebnu pažnju.

Na listi od 40 imena nalaze se umjetnici različitih generacija poput mladih i iznimno  talentiranih pijaniste Joey Alexandera ili  multiinstrumentaliste Jacoba Colliera ali i nešto stariji umjetnici poput vokalistice Laure Mvula koju kritičari nazivaju novom zvijezdom soula ili saksofoniste Kamasija Washingtona čiji se album The Epic našao na brojnim ljestvicama najboljih albuma u protekloj godini.

Neke od muzičara sa liste američkog magazina slušali smo i u Sarajevu, na Jazz Festu. Pijanista Ethan Iverson, član trija The Bad Plus nastupio je na 16. Jazz Festu Sarajevo 2012. godine, a u muzici trubača Arvea Henriksena koji je prošle godine održao koncert sa gitaristom Christianom Fenneszom, uživali smo na Jazz Festu i 2005. godine također u duetu, ali tada sa Janom Bangom. Henriksen je u Sarajevu nastupio i 2010. godine u okviru muzičkog događaja Xenophonia, u organizaciji Jazz Festa, kada je održao solo koncert.

Cjelokupnu listu možete pročitati na ovom linku.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.