Steve Coleman i edukacija mladih

Dobitnik MacArthurove nagrade, saksofonista i kompozitor Steve Coleman, novčani fond nagrade “Genius” u iznosu od 625.000 američkih dolara, ulaže u edukaciju mladih muzičara.

Proteklog ljeta započeo je vlastiti dugoročni projekat rezidencija za mlade muzičare u koji je uključen i njegov ansambl Five Elements, sa kojim je nastupio na 8. Jazz Festu Sarajevo 2004. godine, a kojeg danas čine trubač Jonathan Finlayson, gitarista Miles Okazaki, basista Anthony Tidd i bubnjar Sean Rickman.

Tokom rezidencija, koje traju od dvije do tri sedmice, Coleman & Five Elements borave u različitim gradovima Sjedinjenih Država gdje održavaju nastupe, radionice i odgovarajuće prateće sadržaje.

“Svaki grad ima muzičare koji su inspiracija mladim umjetnicima”, rekao je Coleman. “U Čikagu je to bio Von Freeman od kojeg sam i sam dobio prva znanja o muzici, u Detroitu Marcus Belgrave. Ovaj projekat ima cilj da mladima pruži znanje i razmjenu iskustava a publici predstavi krativnu i progresivnu muziku.”

MacArthurova “Genius” nagrada dodjeljuje se umjetnicima za “iznimnu autentičnost i posvećenost kreativnom radu”. Novčani dio nagrade isplaćuje se u pet godišnjih rata, a kako iz Fondacije MacArthur naglašavaju, nagrada je “investicija u znanje i potencijal dobitnika” ovog prestižnog priznanja kojem je cilj osigurati dobitnicima finansijsku potporu koja će im u narednih pet godina omogućiti da više vremena posvete kreativnom radu.

Colemanu je ovo priznanje dodijeljeno prošle godine za njegov doprinos stvaranju tzv. M-Base koncepta – načina promišljanja improvizirane muzike kojeg je razvio u saradnji sa saksofonistom Gregom Osbyjem, pijanisticom Geri Allen, vokalisticom Cassandrom Wilson i drugim.

Pogledajte Colemanov osvrt na stvaranje muzike, M-Base i učenje.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.