Bagatelles By Night @ The Stone

Sutra će u njujorškom klubu The Stone početi trodnevni program Bagatelles By Night kojim će u novogodišnjoj noći završiti ovogodišnje premijerno predstavljanje The Bagatellesa, novih kompozicija Američkog kompozitora Johna Zorna.

Iako naziv bagatelles označava kratku nepretencioznu instrumentalnu kompoziciju, u Zornovom slučaju riječ je o 300 kratkih djela nastalih u periodu od marta do maja ove godine, koje  poput kompozicija iz Zornove slavne zbirke Masada, predstavljaju kratke  komade namijenjene izvođenju različitih ansambala – kompozicije treba zamisliti kao kompaktna djela napisana u jednom notnom nizu, ali sa mnoštvom informacija o harmoniji, melodiji i ritmu. “Ideja je da muzičar, poput jazz improvizatora, ovu formu koristi kao predložak za cjelokupan komad”, pojasnio je Zorn.

Violinista Mark Feldman i pijanistkinja Sylvie Courvoisier prvi su javno izveli kompozicije iz zbirke The Bagatelles 5. jula u The Stoneu, čime su započeli seriju koncerata koja će trajati do kraja marta naredne godine a koja će svake nedjelje u 15.00 predstaviti premijerni, jednosatni “Bagatelles koncert”, svaki put u izvedbi drugog ansambla.

Svjetske premijere Bagatellesa u The Stoneu u proteklim mjesecima predstavili su mnogi važni protagonisti njujorške (downtown) scene, među njima i neki koje smo imali priliku slušati prethodnih godina na Jazz Festu kao što su: Mark Feldman, Craig Taborn, Mark Helias, Ikue Mori, Ben Perowski, Marc Ribot… U naredne tri noći, Bagatelles By Night predstavit će gitaristi Matt Hollenberg, Nick Millevoi, Julian Lage, Gyan Riley, Will Greene i Marc Ribot, basisti Johnny DeBlase i Simon Hanes, te bubnjari Kenny Grohowski i Aaron Edgcom.

Bagatelles By Night program nastavit će se u prva tri dana januara kada će Zornove kompozicije predstaviti pijanista Jamie Saft, basista Brad Jones, bubnjar Kenny Wollesen i saksofonista i klarinetista Chris Speed, potom solo izvedbi na klaviru  Brian Marsell te u duetu čelisti Erik Freidlander i Michael Nicolas.

John Zorn se pojavljuje na više od 400 izdanja u ulozi kompozitora ili izvođača. Ovaj multiinstrumentalista nominiran je za Pulizerovu nagradu za muziku, za klasično djelo The Aristos.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.