Epski uspjeh albuma Kamasi Washingtona

Saksofonista, kompozitor i bendlider Kamasi Washington muzičar je o kojem se trenutno najviše govori na muzičkoj sceni, a kritika ga naziva “najvažnijom pojavom u jazzu u proteklih nekoliko godina, ako ne i decenija”.

Njegovo prvo studijsko izdanje The Epic objavljeno je u maju i nalazi se na brojnim top listama najznačajnijih albuma 2015. godine, a radi se o, za prvjenac neobičnom izdanju koje na tri CD-a donosi 17 kompozicija, u ukupnom trajanju od tri sata.

Na albumu gostuju: 20-člani hor, 32-člani orkestar, te 8-člani West Coast Get Down kolektiv – jazz pandan Wu-Tang Clana, kojem Washington pripada od početka karijere.

Uspjeh albuma Kamasija Washingtona čini se sasvim logičan imajući u vidu da je riječ o muzičaru koji je na sceni već desetak godina tokom kojih je radio aranžmane albuma američkog repera Kendricka Lamara prodatog u višemilionskom tiražu, jedan od njegovih prvih profesionalnih angažmana bio je u bendu Snoop Dogga, kao i u bendovima Raphaela Saadiqa i Lauren Hill. Nastupao je i sa Wayneom Shorterom, Herbiejem Hancockom i Georgeom Dukeom.

Kamasi Washington ovim albumom uspio je napraviti eksperimentalnu improviziranu muziku koja je istovremeno savremena i relevantna ali i atraktivna mlađoj publici bez da  kompromitira svoj esencijalni jazz karakter.

Poslušajte kompoziciju The Message sa albuma The Epic.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.