Joey Alexander – čudo od djeteta

Početkom maja objavljen je prvi album mladog, 12-godišnjeg indonežanskog pijaniste Joey Alexandera pod nazivom My Favorite Things koji mu je donio dvije nominacije za nagradu Grammy, u kategorijama za najbolji improvizirani jazz solo i najbolji instrumentalni jazz album.

Album iznimno nadarenog dječaka donosi obrade jazz standarda i jednu Alexanderovu originalnu kompoziciju Ma Blues inspirisanu pjesmom Moanin’. My Favorite Things je objavila izdavačka kuća Motéma Music, a na albumu su se mladom umjetniku pridružili basista Russell Hall, bubnjar Sammy Miller i trubač Alphonso Horne. Na albumu su gostovali basista Larry Grenadier i bubnjar Ulysses Owens, Jr. koji su sa različitim ansamblima gostovali na Jazz Festu – Grenadier 2006. i 2008. godine, a Owens 2009. i ove godine kada je nastupio sa Kurtom Ellingom.

Joey Alexander je sam naučio svirati na plastičnom klaviru kada je imao šest godina, slušajući albume svojih roditelja koji su veliki ljubitelji jazza. Na jednom od svojih prvih nastupa, kada mu je bilo 8 godina, upoznao je Herbieja Hancocka nakon čega je odlučio da će “djetinstvo posvetiti jazzu”.

Pozornost  javnosti privukao je prošle godine nastupom na gala koncertu u Jazz at Lincoln Centru, gdje je nastupio na poziv umjetničkog direktora Wyntona Marsalisa, koji je za Alexandera kazao: “Ne znam da postoji iko ko svira poput njega. Apsolutno sve u vezi sa načinom na koji svira mi se dopada – ritam, samopouzdanje i njegovo razumijevanje muzike.”

Joey Alexander u svojim izvedbama pokazuje zadivljujuću zrelost u tehnici i improvizaciji da ne iznenađuje interes koji je gotovo preko noći izazvao u javnosti i među starijim kolegama.

Poslušajte studijsku izvedbu kompozicije My Favorite Things sa istoimenog albuma dječaka kojeg s pravom smatraju čudom od djeteta a koji se našao na naslovnici New York Timesa ni mjesec dana nakon objavljivanja svog prvjenca.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.