Koncert u čast Oscara Petersona

Večeras će u Torontu biti održan koncert pod nazivom Oscar@90 povodom obilježavanja 90. godišnjice rođenja znamenitog kanadskog pijaniste i kompozitora Oscara Petersona i objavljivanja tribute kompilacije Oscar, With Love.

Inicijatorica izdanja koje donosi 36 Petersonovih kompozicija, među kojima i nekoliko neobjavljnih djela, bila je Petersonova supruga Kelly: “Klavirštimer koji održava Oscarov Bösendorfer Imperial Grand mi je jednom prilikom rekao da je klavir u iznenađujuće dobrom stanju, ali da je potrebno da se na njemu svira. Tako sam došla na ideju da snimimo album Oscarovih kompozicija i to na njegovom klaviru, u našem domu.”

Na albumu se nalaze i kompozicije koje su u čast Petersonu komponirali i na albumu odsvirali pijanisti: Monty Alexander, Lance Anderson, Kenny Barron, Robi Botos, Bill Charlap, Gerald Clayton, Chick Corea, Benny Green, Hiromi, Oliver Jones, Justin Kauflin, Michel Legrand, Ramsey Lewis, Audrey Morris, Makoto Ozone i Renee Rosnes.

Večerašnji koncert će također biti izveden na spomenutom Petersonovom Bösendorferu koji je za ovu prigodu premješten u dvoranu Koerner Hall Kraljevskog konzervatorija gdje će koncert biti održan.

Oscar Peterson preminuo je 2007. godine u 82. godini. Tokom karijere duže od šest decenija, objavio je više od 200 izdanja, osvojio 8 nagrada Grammy i odsvirao hiljade koncerata širom svijeta.

Koncert možete pratiti uživo putem live streama na ovom linku, a u međuvremenu pogledajte making of Oscar, With Love.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.