Nastavak saradnje Johna Scofielda i Jona Clearyja

Gitarista John Scofield i pijanista i vokalista Jon Cleary održat će ovog i narednog mjeseca seriju koncerata po Sjedinjenim Državama, istražujući bogati repertoar južnoameričkog muzičkog naslijeđa.

Prema riječima Johna Scofielda, riječ je o “pjesmama iz 50-ih godina dvadesetog stoljeća koje danas važe za R&B klasike a koje su, između ostalog, napisali Willie Johns, Professor Longhair i Johnny ‘Guitar’ Watson. Obojica volimo ove pjesme čija popularnost ponovo raste.”

Među kompozicijama koje Scofield i Cleary izvode su Fever, Cuttin’ In, My baby’s in love with another guy, Soothe Me, Stardust. Ovo je nastavak saradnje dvojice muzičara koji su 2009. godine zajedno sa basistom Georgeom Porterom Jr. objavili album gospel pjesama Piety Street koje su također dio koncertnog repertoara dueta koji je tokom aprila održao niz koncerata u Evropi.

“Ovo je poseban projekat. Jona sam upoznao 80-ih godina, a dugo sam obožavatelj njegove muzike. On je jedan od velikih čuvara pijanističke tradicije New Orleansa i istinska riznica znanja, te jedan od velikih R&B pjevača današnjice”, kazao je Scofielda u nedavnom intervjuu.

John Scofield je ove godine nominiran za nagradu Grammy u dvije kategorije, za najbolji improvizirani solo i najbolji jazz instrumentalni album, a na Jazz Festu smo ga slušali 2005. i 2010. godine kada je nastupio sa svojim triom, te 2013. godine sa Uberjam bendom. Snimak sarajevskog koncerta emitiran je na TV kanalu Mezzo a možete ga pogledati u cijelosti.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.