Objavljene nominacije za 58. Grammy

Poznata su imena nominiranih za najprestižniju američku diskografsku nagradu Grammy, a među nominiranima nalaze se i umjetnici koji su sudjelovali na Jazz Festu kako ove tako i prethodnih godina.

Američki pijanista Jason Moran, koji je prošlog mjeseca u okviru 19. Jazz Festa Sarajevo predstavio svoj projekat Fats Waller Dance Party, nominiran je u kategoriji za najbolju kompilaciju soundtrackova na kojoj se nalazi i muzika koju je Moran napisao za film Selma, američke redateljice Ave DuVernay.

Nominiran je i gitarista Bill Frisell za najbolji savremeni instrumentalni album, i to za album Guitar in the Space Age! koji je predstavio sa svojim kvartetom na Jazz Festu Sarajevo 2014. godine.

U kategoriji najboljeg improviziranog jazz sola nominirani su saksofonista Joshua Redman i gitarista John Scofield u čijim je koncertima publika Jazz Festa uživala 2007. godine kada je Redman nastupio sa svojim triom kojeg su činili basista Omer Avital i bubnjar Gregory Hutchinson, te 2005., 2010. i 2013. godine kada je Scofield nastupao sa svojim triom te kvartetom Uberjam.

John Scofield je nominiran i u kategoriji za najbolji instrumentalni jazz album za svoje aktuelno diskografsko izdanje Past Present.

U kategoriji najboljeg latin jazz albuma među nominiranima je još jedan učesnik Jazz Festa – pijanista Gonzalo Rubalcaba u čijoj smo muzici uživali 2006. godine kada je na Jazz Festu nastupio sa gitaristom Joaom Boscom.

58. dodjela nagrada Grammy bit će održana 15. februara u Staples Centru u Los Angelesu. Kompletnu listu nominiranih možete pogledati ovdje.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.