Tigran Hamasyan večeras otvara 19. Jazz Fest

Večeras će u Bosanskom kulturnom centru biti otvoren međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo koji po 19. put u Sarajevu i Bosni i Hercegovini priređuje izniman događaj za sve ljubitelje muzike.

I ovogodišnji program donosi stilski raznolike koncerte koji će tokom šest dana ponuditi nastupe vrhunskih izvođača uz izvrsnu koncertnu produkciju. Podižući svake godine iznova ljestvicu i pomjerajući standarde, Jazz Fest i ove godine ide korak dalje, te unaprijed obećava osim zvučnog i poseban vizuelni doživljaj kroz dizajn svetla posebno osmišljen za svaki od koncerata.

Prvi koncert festivala, večeras u 20.30 u BKC-u, predstavit će trio, kako tvrde mediji, “mladog i genijalnog” armenskog pijaniste Tigrana Hamasyana, koji je ove godine nakon dvogodišnje pauze objavio album za koji je NPR radio kazao da “ništa bolje ove godine nećete čuti”. Hamasyan je za kratko vrijeme stekao izniman ugled na svjetskoj sceni a znameniti perkusionista Trilok Gurtu, kojeg smo također slušali na Jazz Festu, prognozira mu blistavu karijeru poput one najpoznatijeg pijaniste današnjice Keitha Jarretta.

Album “Mockroot”, objavljen ove godine, prihvaćen je od publike svih generacija a večerašnji koncert u Sarajevu predstavit će jedinstvenu autorsku muzika Tigrana Hamasyana u zajedničkom nastupu sa članovima njegovog trija, iransko-američkim basistom Samom Minaiem i švicarsko-američkim bubnjarem Arthurom Hnatekom što obećava nesvakidašnji koncertni nastup. Takav je bio i Tigranov solo koncert 2010. godine održan na 14. Jazz Festu a ništa manje uzbudljivo neće biti ni večerašnje otvaranje 19. izdanja Jazz Festa.

Ulaznice za koncert Tigran Hamasyan Trija mogu se kupiti u box officeu u Bosanskom kulturnom centru, od 12.00 do 22.00.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.