Tigran Hamasyan – ove godine nećete čuti ništa bolje

Tigran Hamasyan, armenski pijanista koji će narednog utorka otvoriti 19. izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2015 prvi put je nastupio u Sarajevu 2010. godine kada je održao izvrstan solo koncert a Jazz Fest ga bosanskohercegovačkoj publici predstavio kao mladog umjetnika čije vrijeme tek dolazi.

Pet godina kasnije, Tigran je umjetnik za kojeg riječi hvale ne štede ni vrhunski muzičari ni prestižni mediji. Perkusionista Trilok Gurtu, kojeg smo također slušali na Jazz Festu, prognozira mu blistavu karijeru poput one znamenitog pijaniste i kompozitora Keitha Jarretta koji, između ostalog, drži rekord najprodavanijeg klavirskog solo albuma čiji se tiraž posljednjih 30 godina mjeri milionima. Chick Corea opisao ga je kao velikog i zrelog autora, a još jedan veliki pijanista današnjice Herbie Hancock nije krio oduševljenje na pozornici u New Orleansu kada je rekao: “Tigrane, od sada si ti moj učitelj!”

O Hamasyanu, njegovoj virtuoznoj interpretaciji i jedinstvenoj muzici pisali su The Guardian, JazzTimes, Downbeat, Liberacion, Daily Telegraph, a novinar američkog NPR radija je za njegov posljednji album Mockroot, koji će Tigran Hamasyan predstaviti sa svojim triom u Sarajevu 3. novembra, napisao: “jaki groove, eterični vokal, besprijekorno muziciranje i drevne melodije – ove godine nećete čuti ništa bolje!”

Briljantnim ga je nazvao i Jools Holland kod kojeg je gostovao prije četiri godine predstavljajući svoj solo album A Fable. Pogledajte snimak, a ulaznice po pretprodajnoj cijeni kupite u box officeu Jazz Festa u BKC-u ili na linku ulaznice.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.