Kurt Elling u čuvenoj katedrali Grace

Američki vokalista Kurt Elling u četvrtak će nastupiti na koncertu duhovne muzike u znamenitoj katedrali Grace u San Francisku koji će predstavljati svojevrsnu reprizu nastupa koji je prije 50 godina na istom mjestu održao Duke Ellington.

Katedrala Grace nalazi se u Nob Hillu a u muzičkom svijetu čuvenom ju je učinio upravo Ellington kada je 17. septembra 1965. godine održao koncert duhovne muzike za koji je kasnije izjavio da je najznačajnije djelo koje je napisao. Koncert je sniman za javnu televiziju a pratile su ga kontroverze kako jazzistima nije mjesto u crkvi, iako je koncertu prisustvovalo 2.500 posjetilaca.

Koncert se zbio zahvaljujući tadašnjem biskupu, porijeklom iz New Orleansa, koji je od Ellingtona naručio prošireno liturgijsko djelo. “Prepoznao sam to kao iznimnu priliku”, napisao je Ellington kasnije u svojoj autobiografiji pod nazivom Muzika je moja ljubavnica.

Na koncertu je nastupala i tada mlada, a danas legendarna 74-godišnja pjevačica Queen Esther Marrow koja će sutra navečer nastupiti i na “reprizi” koncerta iz 1965. godine zajedno sa Kurtom Ellingom i brojnim lokalnim i međunarodnim jazz umjetnicima, izvodeći Ellingtonov koncertni repertoar u novim aranžmanima uz orkestar SFJAZZ predvođen Miguelom Zenonom.

Pogledajte snimak originalnog koncerta iz 1965. godine, a u međuvremenu na ovom linku rezervirajte ulaznice za sarajevski koncert Kurta Ellinga na kojem će predstaviti svoj aktuelni album Passion World.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.