Tigran Hamasyan otvara 19. Jazz Fest

Armenski pijanista Tigran Hamasyan otvorit će 19. izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo koncertom koji će održati 3. novembra u Bosanskom kulturnom centru.

Tigran će nastupiti sa svojim triom kojeg čine iransko-američki basista Sam Minaie i švicarski bubnjar Arthur Hnatek, sa kojima je i snimio svoj sedmi album kao bendlider Mockroot objavljen u februaru ove godine, a koji će predstaviti na ovogodišnjem festivalu u Sarajevu. Publika Jazz Festa već je imala priliku upoznati ovog iznimnog umjetnika na njegovom solo koncertu koji je održao na 14. Jazz Festu Sarajevo 2010. godine.

Mlad i genijalan pridjevi su kojima muzička kritika Hamasyana opisuje od njegovog prvog albuma World Passion koji je objavio sa 18 godina. Riječi hvale ne štede ni mediji ni umjetnici kao što su Brad Mehldau, Chick Corea, Herbie Hancock ili Trilok Gurtu koji ga je nazvao budućim Keithom Jerrettom.

Rođen u Armeniji, od 2003. godine živi u Sjedinjenim Državama iako posljednjih godina sve češće boravi u Armeniji gdje proučava tradicionalnu muziku svoje domovine. Sa jerevanskim državnim kamernim horom ove će godine održati 100 koncerata čiji će repertoar činiti sakralna muzika nastala od 5. do 10 stoljeća.

Od 1. jula trio Tigrana Hamasyana je na ljetnoj turneji u okviru koje će nastupiti na Istanbul Jazz Festivalu, North Sea Jazz Festivalu, Molde Jazz Festivalu te britanskom Womadu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.