20. obljetnica Jazz Cerkna

Prije 20 godina muzika se po prvi put začula sa festivalske pozornice Jazz Cerkna, međunarodnog festivala koji već dvije decenije u poznatom slovenskom ski centru u maju ugošćava značajne jazz umjetnike iz različitih dijelova svijeta ali i međunarodnu publiku koja je svake godine sve brojnija.

Ovogodišnji festival posvećen je prerano preminulom direktoru Jazz Cerkna Boštjanu Cveku koji nije dočekao obljetnicu festivala koji je pokrenuo ali je zaslužan za selekciju i ovogodišnjeg programa u kojem će publika u Cerknu uživati od danas do 23. maja.

Shvatajući jazz iznimno širokom i otvorenom umjetničkom formom, Jazz Cerkno svake godine predstavlja koncerte bazirane na eksperimentu i improvizaciji, posvećujući posebnu pažnju projektima lokalnih, slovenskih muzičara.

Tako će u narednim danima na sceni postavljenoj na glavnom trgu u Cerknu, između ostalih, nastupati Alexander von Schlippenbach, Aki Takase, Marc Ribot sa svojim triom Ceramic Dog, Marcin Wasilewski i The Ex. Kompletan program možete pogledati ovdje.

Prvog dana festivala nastupit će i njemačko-japanski duo Schlippenbach/Takase čime Jazz Cerkno po prvi put predstavlja zajednički koncert dvoje pijanista.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.