Posljednji pozdrav B.B.Kingu

“Kralj bluesa”, gitarista i pjevač B.B. King preminuo je u 89. godini života, u snu u svom domu u Las Vegasu.

Zbog zdravstvenih problema uzrokovanim dijabetesom, King je nekoliko puta hospitaliziran od oktobra prošle godine kada je otkazan dio njegove američke turneje. Posljednjih godina ovaj je umjetnik svirao 100 koncerata godišnje, a u ranijim godinama taj broj se peo i na 300. Pretpostavlja se da je B.B. King od 40-ih godina prošlog stoljeća, kada je počeo nastupati, do danas održao više od 10.000 koncerata.

Rođen je 1925. godine u Mississippiju kao Riley B. King, iza sebe ima 15 nagrada Grammy, kao i pet počasnih doktorata uglednih američkih obrazovnih institucija poput Berkleeja, Yalea i univerziteta Brown.

King važi za jednog od najvećih gitarista svih vremena, njegovi hitovi već decenijama su evergreeni koji su utjecali na različite generacije muzičara. Snimio je više od 50 albuma, prodao na milione ploča, a na svojoj gitari Lucille snimio je pjesme od Every Day I Have the Blues do When Love Comes to Town ili The Thrill is Gone.

Prije tri godine objavljen je izniman dokumentarac o njegovom životu na kojem je King pune dvije godine usko sarađivao sa rediteljem Jonom Brewerom. Smatrajući kako je došlo vrijeme da kaže vlastitu dotad neispričanu priču, u filmu The Life of Riley, B.B. King, njegova porodica, prijatelji i savremenici otkrivaju detalje iz života velikog umjetnika, uz naraciju Morgana Freemena.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.