Håkon Kornstad – Live in Sarajevo

Norveški saksofonista i operni pjevač Håkon Kornstad objavio je album Live in Sarajevo, koji predstavlja snimak koncerta održanog na prošlogodišnjem Jazz Festu.

Kornstad je 8. novembra 2014. publici 18. Jazz Festa u rasprodatoj dvorani Bosanskog kulturnog centra predstavio svoj projekat Dwell Time. Ovaj je koncert snimljen i poput koncerata Miroslava Tadića i braće Teofilović i Ibrahima Maaloufa, emitiran u programu norveškog državnog radija.

Live in Sarajevo prvi je live solo album norveškog umjetnika kojeg kritika naziva “jednim od vodećih improvizatora novog milenija” i “savremenom legendom jazza”.

“Sve što se desilo u dvorani te noći nalazi se na ovom izdanju, uključujući atmosferu koju je priredila fantastična publika. Uživajte!”, napisao je Kornstad najavljujući album koji je snimio Eric Bajramović iz sarajevske produkcije Gramofon, a miksao Jan Erik Kongshaug u studiju Rainbow u Oslu. Album je dostupan putem iTunesa.

Ovo je treći album snimljen na Jazz Festu Sarajevo nakon izdanja Very Much Alive, koji je norveški bubnjar Paolo Vinaccia objavio 2010. godine, a na kojem je i snimak sarajevskog koncerta Terje Rypdal Trija iz 2002. godine i albuma Live Amire Medunjanin snimljenog 2008. godine a objavljenog naredne godine.

Jazz Fest Sarajevo ima bogatu arhivu snimaka koncerata koji su u proteklih 18 godina održani u okviru festivalskih programa, pa se novi audio i video zapisi mogu uskoro očekivati.

Photo by Jasmin Brutus (Håkon Kornstad na koncertu na 18. Jazz Festu Sarajevo 2014)

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.