100. rođendan Billie Holiday

Ove godine navršava se 100 godina od rođenja američke jazz i blues vokalistice Billie Holiday. Harlemski Apollo teatar, dvorana u kojoj je Holiday održala gotovo 30 koncerata, najavio je niz aktivnosti u čast umjetnice rođene 7. aprila 1915. godine.

Program kojeg će Apollo realizirati tokom ove godine počinje 6. aprila uvrštavanjem Billie Holiday na Apollo Walk of Fame gdje se već nalaze Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Gladys Knight and the Pips, James Brown, Aretha Franklin, Michael Jackson, Patti LaBelle… „Ulica slavnih naš je način odavanja počasti legendama Apollo teatra koje su formirale pejzaž američke zabavne industrije, a Billie Holiday je bez sumnje njena personifikacija“, saopćeno je iz Apollo teatra.

Program se nastavlja 10. aprila koncertom dvostruke dobitnice nagrade Grammy Cassandre Wilson koja će predstaviti poseban program Coming Forth by Day koji donosi interpretacije originalnih pjesama neraskidivo vezanih za ovu jedinstvenu, karizmatičnu i revolucionarnu vokalisticu.

„Billie Holiday imala je jedan od onih glasova koje nikada ne zaboravljate. Ne postoji vokalista koji je uspio pretočiti toliko očaja u vokalnu interpretaciju, poput nje. Bila je izvrsna, nadarena glumica koja se koristila vlastitim emocijama i prenosila ih slušaocima sa nevjerovatnom iskrenošću“, opisao je Bret Primack za magazin Jazz Times tragičnu sudbinu i jedinstveni talenat jedne od najutjecajnijih jazz pjevačica 20. stoljeća i svojevrstan muzički fenomen.

Billie Holliday je preminula u New Yorku 18. jula 1959. godine u 44. godini.

Poslušajte kompoziciju All or Nothing at All sa istoimenog albuma objavljenog 1958. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.