Trećeg dana Jazz Festa: Bill Frisell

Trećeg dana 18. Jazz Festa na sceni Bosanskog kulturnog centra u 20.30 nastupa američki gitarista Bill Frisell.

Sa svojim dugogodišnjim saradnicima gitaristom Gregom Leiszom, basistom Tonyjem Scherrom i bubnjarom Kennyjem Wollesenom, Frisell će izvesti repertoar Guitar in the Space Age, sa svog aktuelnog albuma koji je objavljen prošlog mjeseca.

Frisell na inovativan i uzbudljiv način istražuje muziku svoje mladosti, inspiriran američkim električnim gitaristima 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i fokusiran na popularni repertoar od Chucka Berryja, Jimmyja Bryanta, Charlieja Christiana, Cheta Atkinsa, The Venturesa i Beach Boysa, između ostalih. Bill Frisell je dobitnik nagrade Grammy za najbolji savremeni album 2004. godine, a britanski The Guardian je njegov projekat Guitar in the Space Age ocijenio “ozbiljnim, duhovitim, slojevitim i suptilnim”.

Nakon koncerta u BKC-u, u clubu Monument publiku očekuje još jedan od klupskih nastupa Sarajevo Jazz Guerille kojima će se pridružiti i makedonski umjetnici Kiril Kuzmanov i Trajče Velkov, nakon čega će uslijediti i jam session domaćih umjetnika, međunarodnih gostiju festivala i polaznika Jazz Festovog edukativnog programa Music Meeting.

Ulaznice za koncert Billa Frisella i njegovog ansambla, ali i ostale koncerte koji će biti održani u okviru ovogodišnjeg festivala možete kupiti u festivalskom box officeu u BKC-u od 12.00 do 22.00.

Poslušajte Frisellovu izvedbu Surfer Girl, pjesme Beach Boysa iz 1963. godine, koju je napisao Brian Wilson.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.