Preko Sarajeva do Londona

Američki gitarista Bill Frisell ove sedmice započinje evropsku turneju kojom će predstaviti aktuelni projekat Guitar in the Space Age! objavljen početkom oktobra.

Turneja će do polovine novembra obuhvatiti 21 koncert u dvoranama širom Evrope uključujući koncert u sarajevskom BKC-u 6. novembra, u okviru 18. Jazz Festa, a završava koncertom u londonskoj dvorani Barbican.

Frisell je na turneji sa svojim ansamblom kojeg čine njegovi dugogodišnji saradnici: gitarista Greg Leisz, basista Tony Scherr i bubnjar Kenny Wollesen sa kojima je i snimio posljednji album. Muzički kritičari njihov nastup ocjenjuju sofisticiranim muziciranjem koje evocira neke od prepoznatljivih muzičkih trenutaka pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća poput Chucka Berryja, Charlieja Christiana, Cheta Atkinsa, The Venturesa i Beach Boysa, kada je Frisell kao dječak bio oduševljen putovanjima u svemir i maštao o uzbudljivoj budućnosti.

Britanski Guardian u osvrtu na njegov novi album, Frisella naziva jednim od najkreativnijih gitarista današnjice koji se nakon 50 godina sviranja vraća muzičkim korijenima koji su oblikovali ako ne njegovu karijeru onda barem njezine početke, ocjenjujući ovaj projekat “ozbiljnim, duhovitim, slojevitim i suptilnim”.

Ulaznice za ovaj koncert možete rezervirati do petka 24. oktobra na ovom linku ili kupiti u festivalskom box officeu u BKC-u od ponedjeljka 27. oktobra.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.