Anđeoski glasovi braće Teofilović

Nakon što je Jazz Fest na svojim prethodnim izdanjima predstavljao tradicionalnu muziku u izvedbi Amire Medunjanin, Arkula, Damira Imamovića i Halke, 18. izdanje festivala donosi jedinstven projekat braće Teofilović i Miroslava Tadića, vjerovatno najuspješnijeg gitariste rođenog u Bosni i Hercegovini.

Njihov zajednički album Vidarica čini repertoar tradicionalnih pjesama iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i sa Kosova, kao i pjesme koje su bile zaboravljene ili sačuvane samo u fragmentima, na koje ova trojica majstora balkanske muzike bacaju potpuno novo svjetlo otkrivajući tajni svijet balkanskog muzičkog naslijeđa.

Ratko i Radiša Teofilović svoje su prve snimke tradicijske muzike načinili sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, od kada nastupaju na koncertima i festivalima Evrope i Sjedinjenih Država. Prvi album su objavili 1998. godine, pod prigodnim naslovom Čuvari sna, nakon čega je 2002. godine uslijedio i album Sabazorski vetrovi.

Saradnja sa improvizatorom, kompozitorom i vrhunskim instrumentalistom rođenim u Tuzli, Miroslavom Tadićem, prije dvije godine je ovjekovječena na CD-u Vidarica koji možda nema iscjeljiteljske moći, kako naziv sugerira, ali zasigurno aranžmanima i interpretacijom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njihove koncerte muzička kritika časti superlativima, a izvedbu braće Teofilović opisuje kao čarobnu, čudesnu i anđeosku.

Na Jazz Festu u Sarajevu braća Teofilović i Miroslav Tadić nastupit će 7. novembra i, sasvim je izvjesno, prirediti nesvakidašnji muzički doživljaj za koji ulaznice po 20% nižim cijenama možete rezervirati na ovom linku.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. april 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembar 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembar 2023.