Preminuo Kenny Wheeler

Trubač Kenny Wheeler, jedan od velikana koji su dali nemjerljiv doprinos jazzu, preminuo je jučer u 84. godini.

Iako rođen u Kanadi, mnogi Wheelera smatraju britanskim umjetnikom, s obzirom da u Britaniji živi i radi od svojih ranih dvadesetih godina. Odmah po preseljenju u London, pridružio se bandu Johnnyja Dankwortha u vrijeme kada se oni prvi put pojavljuju na Newport Jazz Festivalu. Uskoro je postao jednim od vodećih solista Dankworthovog orkestra s kojim je snimio i svoj prvi album Windmill Tilter, koji je sadržavao kompozicije bazirane na pričama Cervantesovog Don Kihota.

1966. godina na neki je način prekretnica: zajedno sa bubnjarom Johnom Stevensom, Wheeler zauzima novi kurs. Na iznenađenje mnogih muzičara svoje generacije, ovaj vrsni trubač postao je poklonik free jazza, te svira sa mnogim važnim bandovima tog vremena poput Stevensovog Spontaneous Music Ensemblea i banda Tonyja Oxleya.

Uskoro je uslijedio angažman sa Globe Unity Orchestrom, njemačkim sastavom koji je djelovao pod rukovodstvom pijaniste Alexandera von Schlippenbacha. Nakon što je s njima snimio tri albuma, svirao je i na sessionima Anthonyja Braxtona.

Iako je tokom svoje karijere dosta pažnje posvećivao komponiranju skladbi koje su se kasnije našle na njegovim albumima, njegov je rad trubača i krilničara daleko značajniji. Njegovo se sviranje opisuje kao čisto, opuštajuće i lirsko.

Izdavačka kuća ECM danas je uz objavu vijesti o smrti ovog umjetnika napisala kako ih tužna vijest zatiče samo dvije sedmice nakon što je završena postprodukcija Wheelerovog posljednjeg albuma snimljenog prošlog Božića u londonskom Abbey Roadu.

Na Jazz Festu Sarajevo nastupio je 2002. godine u duetu sa Johnom Taylorom.

*photo by: Dejan Vekić (Jazz Fest Sarajevo 2002)

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.