Poslušajte Chingari

Sutra će svjetlo dana ugledati album Bombay Makossa trija Chingari kojeg čine iznimni muzičari mandolinista U Shrinivas, basista Etienne Mbappe i bubnjar Ranjit Barot.

Sva trojica muzičara bliski su saradnici britanskog gitariste Johna McLaughlina: Shrinivas je član njegovog benda Remember Shakti, dok su Mbappe i Barot članovi ansambla 4th Dimension koji će nastupiti na ovogodišnjem Jazz Festu u Sarajevu 5. novembra.

U Shrinivas je cijenjen kao inovator koji je mandolinu uveo u tradicionalnu indijsku muziku, a među poštovaocima njegovog rada su i imena poput Georgea Harrisona ili Milesa Davisa; Mbappe je daroviti basista koji s lakoćom svladava najzahtjevnije ritmičke strukture, a sarađivao je sa velikim imenima poput Salifa Keite i Joea Zawinula sa kojim je nastupao na 6. Jazz Festu Sarajevo prije 12 godina; treći član trija Ranjit Barot svestrani je umjetnik koji je podjednako uspješan i kao kompozitor muzike za bolivudske filmove i kao saradnik velikih jazzista Dona Cherryja ili Johna McLaughlina.

Najavljujući album Bombay Makossa na svojoj Facebook stranici, McLaughlin je napisao kako Chingari čine trojica “njegovih omiljenih muzičara” te kako njihova muzika naprosto varniči, dok je basista Garry Husband, četvri član ansambla 4th Dimension, na društvenim mrežama kratko objavio: “Kakav bend! Kakav album!”

Poslušajte! A ulaznice za sarajevski koncert Johna McLaughlina & 4th Dimension rezervirajte ovdje.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.