Poznati dobitnici Jazz Masters 2015

Američka nacionalna fondacija za umjetnost (NEA – National Endowment for the Arts) objavila je imena dobitnika Jazz Master priznanja – najvećeg jazz priznanja koje se dodjeljuje u Sjedinjenim Američkim Državama za životno djelo, odnosno izniman doprinos jazzu.

Muzičarima i kompozitorima Carli Bley, Georgeu Colemanu i Charlesu Lloydu na ovaj način odato je priznanje za dosadašnji rad a nagrada osim simbolične vrijednosti podrazumijeva i ček na 25.000 američkih dolara.

“Dobiti NEA Jazz Masters nagradu je velika i neočekivana čast”, rekla je Bley, “mislim na mnoge muzičare koji zaslužuju ovu nagradu, a nisu je dobili i radosna sam što nisam jedna od njih.”

Carla Bley je samo jedna od dobitnica ovog najznačajnijeg priznanja u svijetu jazza koja je gostovala na Jazz Festu Sarajevo. Bilo je to 2005. gdine kada je nastupala u Domu policije zajedno sa Charlijem Hadenom, još jednim dobitnikom NEA Jazz Masters. Haden je 2012. godine nagradu podijelio sa još jednim učesnikom sarajevskog Jazz Festa – Jackom DeJohnetteom.

NEA Jazz Masters nagrade se dodjeljuju od 1982. godine, a dodjela priznanja Carli Bley, Georgeu Colemanu i Charlesu Lloydu bit će upriličena u aprilu 2015. godine, mjesecu za vrijeme kojeg će se, već tradicionalno slaviti jazz u cijelom svijetu.

Pogledajte djelić atmosfere sa posljednje dodjele ovog prestižnog odlikovanja iz januara ove godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.