Danas počinje 35. jazz festival u Montrealu

Kanadski međunarodni jazz festival u Montrealu počinje večeras svoje 35. izdanje nastupima brojnih umjetnika, između ostalih Cassandre Wilson, Angélique Kidjo i Cécile McLorin Salvant.

Od danas do 6. jula u Montrealu će jubilarni festival predstaviti 600 nastupa, a veći dio od 350 nastupa činit će besplatni koncerti na 10 bina na otvorenom koje će biti postavljene širom centralnog dijela grada.

Diana Ross, Aretha Franklin, B.B King, Ambrose Akinmusire, Bill Frisell, Keith Jarrett, Brad Mehldau, Bobby McFerrin, Buika, Christian McBride, Dianne Reeves, Earth, Wind & Fire, Maxwell i Rudresh Mahanthappa samo su neka od imena koja će nastupiti na najvećem jazz festivalu na svijetu.

Oko 2 miliona posjetilaca i ove godine će nastupe pratiti u koncertnim dvoranama kapaciteta od 200 do 3.000 posjetilaca, te u hokej dvorani Bell Centra gdje će 15.000 posjetilaca pratiti koncert vokaliste Michaela Bubléa koji će održati dva koncerta 4. i 5. jula. Besplatni koncerti okupit će do 60.000 posjetilaca.

Jedna od posebnosti ovogodišnjeg programa je koncert Diane Krall koja će po prvi put nastupiti na otvorenoj bini na besplatnom koncertu 29. juna.

“Krall je bila redovan učesnik festivala u proteklih 20 godina. Prije tri godine je održala tri uzastopna nastupa sa konceptualnim performansom baziranim na njenom djetinstvu, iz kojeg je proistekao njen posljednji album Glad Rag Doll. S obzirom da je promotivna turneja albuma završena u aprilu, ovaj će koncert biti posljednji na kojem Krallova izvodi repertoar sa turneje Glad Rag Doll”, navode organizatori.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.