Posljednji ples Jarretta i Hadena

Last Dance, novo izdanje pijaniste Keitha Jarretta i kontrabasiste Charlieja Hadena od danas je dostupno putem web stranice izdavačke kuće ECM.

Ovo je drugi zajednički album dvojice umjetnika a sadrži snimke iz 2007. godine, nastale u Jarrettovom kućnom studiju, u kojem je nakon 30 godina prvi put zasvirao Hadenom, koji je inače bio član njegovog trija, a kasnije i kvarteta 70-ih godina proteklog stoljeća.

Last Dance predstavlja svojevrstan nastavak njihovog albuma Jasmine iz 2010. godine, a na njemu se nalaze jazz standardi i ljubavne pjesme, između ostalih My Old Flame, My Ship, It Might As Well Be Spring, Everything Happens To Me i Every Time We Say Goodbye, te nove verzije Where Can I Go Without You i Goodbye sa albuma iz 2010. godine.

”Kada nas dvojica sviramo zajedno, to vam je poput dvoje ljudi koji pjevaju”, pojasnio je Jarrett sentiment materijala snimljenog 2007. godine. ”Keith zaista sluša, a to radim i ja. U tome je tajna – u slušanju’‘, dodao je Haden kojeg je publika Jazz Festa imala priliku čuti 2005. godine na 9. Jazz Festu Sarajevo kada je nastupio sa svojim Liberation Music Orchestrom i pijanisticom Carlom Bley.

Last Dance će od 16. juna biti dostupan u digitalnom formatu putem online servisa za prodaju muzike. Poslušajte dio jedne od kompozicija sa ovog albuma.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.