100. rođendan Sun Ra

Ove godine obilježava se 100. godišnjica rođenja kompozitora, lidera, pijaniste, pjesnika i filozofa Sun Ra.

Njegov bend Arkestra tim povodom posvetio je ljetnu turneju slavljenju Raovog ”dolaska na planetu Zemlju”, a ova će obljetnica biti proslavljena i objavljivanjem digitalnih izdanja Sun Raovog obimnog opusa.

Ra je svoje albume objavljivao u vlastitoj izdavačkoj kući Saturn zahvaljujući čijem je bogatom arhivu izvršen remastering, a zahvaljujući iTunesu omogućen download albuma u digitalnom formatu visoke rezolucije. Imajući u vidu da je riječ o 1000 snimaka, materijal je podijeljen u 10 tematskih kolekcija nazvanih Explore the Cosmos serija, sa kategorijama Outer Space, Hard Pop, Exotica, Avant-Garde, The Blues i Percussion.

Sun Raovi albumi danas predstavljaju kolekcionarske primjerke, a većina njih će po prvi put biti dostupna u digitalnom formatu. Bit će objavljeni i brojni ranije nepublikovani snimci, lo-fi materijali sa snimanja te prateća knjižica u PDF formatu sa dodatnim informacijama o svakom od izdanja.

Prva serija izdanja sadrži 21 album, a dostupna je za download putem iTunesa. Među muzičarima koji se mogu čuti na ovim izdanjima su i tenor saksofonista John Gilmore, basista Ronnie Boykins, bubnjari Clifford Jarvis i Tommy Bugs Hunter, vokalistica June Tyson, trombonista Julian Priester, perkusionista Jim Herndon te Pat Patrick na duvačim instrumentima.

Pod dirigentskom palicom saksofoniste Marshalla Allena, Raovog učenika, Arkestra će rođendan svog osnivača proslaviti, između ostalog, i nastupima na Glastonbury Festivalu 27. juna, u Blue Note klubu u Tokyju 4. i 5. jula, na North Sea Jazz Festivalu 12. jula, Chicago Jazz Festivalu 31. augusta i kanadskom Guelph Jazz Festivalu 06. septembra.

Sun Ra preminuo je 1993. godine.

Iz prve serije objavljenih izdanja poslušajte album Jazz in Silhouette iz 1959. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.