“Arvo Pärt Project”

Prošle sedmice Arvo Pärt okončao je jednu od svojih rijetkih posjeta Sjedinjenim Američkim Državama organiziranu u okviru programa Arvo Pärt Project, kako bi prisustvovao seriji rasprodatih koncerata na Istočnoj obali, uključujući koncerte u Kennedy Centeru i Carnegie Hallu.

Na koncertima je Kamernim orkestrom Talina i Filharmonijskim kamernim horom Estonije dirigirao njegov dugogodišnji saradnik Tõnu Kaljuste. Pärt je prisustvovao koncertima i predavanju na George Washington univerzitetu gdje su eminentni profesori dali osvrt na duhovne osnove Pärtovog jedinstvenog stila komponiranja, a raspravljali su i o duhovnosti u muzici i odnosu između afekta i posvećenosti.

Posljednji događaj u okviru programa Arvo Pärt Project bit će održan 11. juna u Metropolitan muzeju, a riječ je o panel diskusiji na temu “Duhovno u zvuku i prostoru: Konverzacija inspirisana Arvom Pärtom” koja ima za cilj osvijetliti duhovni sadržaj Pärtove muzike.

Pärt je prošle godine treću godinu zaredom proglašen najčešće izvođenim savremenim kompozitorom, a na koncertu u Carnegie Hallu uručen mu je i počasni doktorat bogoslovije Sv. Vladimira, peti po redu nakon što su mu istu počast odali univerziteti u Sydneyu 1996. godine, u Tartu 1998. godine, u Durhamu 2003. godine i St. Andrews univerziteta 2010. godine.

Poslušajte kompoziciju Tabula Rasa, objavljenu 1984. godine za ECM Records.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.