Treći međunarodni dan jazza

Danas će brojnim događajima  u gotovo 200 zemalja širom svijeta biti obilježen 3. međunarodni dan jazza.

Centralna manifestacija bit će održana u Osaki, u Japanu, a činit će je cjelodnevni edukativni sadržaji, dok će u večernjim satima u Osaka Castle Parku pred 12.000 posjetilaca biti održan gala koncert na kojem će između ostalih nastupiti Herbie Hancock, Wayne Shorter, Kenny Garrett, Dee Dee Bridgewater, Gregory Porter, Roy Hargrove, Marcus Miller, Esperanza Spalding i John Scofield.

Osaka je izabrana za centralnu proslavu imajući u vidu veliki interes koji Japanci pokazuju za jazz. Ovaj grad smatran je dvadesetih godina prošlog stoljeća “japanskom Mekom jazza”, a danas se u Osaki organizira više od 100 jazz koncerata godišnje.

Najveća imena japanske jazz scene na početku prošlog stoljeća bili su kompozitor Hattori Ryōichi i trubač Nanri Fumio, kojeg je Louis Armstrong prozvao “japanskim Satchmom”. Fumio je jedan od prvih Japanaca koji su stekli slavu i van granica svoje zemlje. Obojica su rođeni u Osaki a nastupali su u kabareima i plesnim dvoranama gradskog distrikta Dōtonbori.

Koncert u Osaki počinje u 12.00 po našem vremenu a koncert mođete pratiti uživo putem web stranica  Međunarodnog dana jazza i UNESCO-a.

Podsjećamo, 30. april proglašen je Danom jazza 2011. godine, na inicijativu pijaniste Herbieja Hancocka, ambasadora dobre volje UNESCO-a a realizira se u saradnji UNESCO-a i Thelonious Monk Jazz Instituta.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.