Paolo Vinaccia i Heavy Gentlemen

Sredinom osamdesetih godina, ansambl Heavy Gentlemen bio je jedan od vodećih bendova norveške scene. Iako su ga činili neki od najznačajnijih muzičara tog perioda, nudeći publici zanimljiv zvuk koji je bio kombinacija funka, rocka i bluesa, nikada nisu objavili zajednički album mada njegovi članovi pojedinačno imaju na stotine izdanja snimljenih u drugim formacijama.

Heavy Gentlemen je uglavnom nastupao u Oslu, a iako je grupa odustala od zajedničkih nastupa prije više od 25 godina, sinoć su se ponovno okupili na sceni Rockefeller u Oslu. Prema riječima prisutih – zvučali su kao da nikada nisu prestali svirati zajedno a povod njihovog okupljanja bila je proslava 60. rođendana bubnjara Paola Vinaccije. Ovaj rođeni Italijan u Norveškoj živi više od tri decenije tokom kojih je pod vlastitim imenom i kao gostujući umjetnik objavio više od stotinu albuma.

Osim što je kao muzičar sarađivao, a to i dalje čini, sa značajnim umjetnicima, producirao je i snimio brojna diskografska izdanja. Na Jazz Festu Sarajevo upoznali smo ga kao člana Terje Rypdal Trija sa kojim je nastupao 2002. godine, kao člana ansambla kojeg je 2005. predstavio sa Ferencom Snetbergerom i Arildom Andersenom, dok je prije dvije godine sa Bojanom Zulfikarpašićem i Mironom Rafajlovićem održao koncert kao član trija ZVRN.

Sarajevski koncert Terje Rypdal Trija objavljen je na Paolovom albumu Very Much Alive koji je 2010. godine izašao za Jazzland Records.

Od 2002. godine Vinaccia je nekoliko godina bio i glavni ton majstor na koncertima Jazz Festa i na svojevrstan način učestvovao u postavljanju visokih produkcijskih standarda ovog festivala.

Na sinoćnjem koncertu Heavy Gentlemena, sa Paolom su scenu dijelili još neki od norveških umjetnika koje smo gledali na scenama Jazz Festa prethodnih godina – Eivind Aarset, Audun Erlien, Staale Storlokken i Bugge Wesseltoft.

Pogledajte jedan od rijetkih TV nastupa Heavy Gentlemena iz sredine osamdestih.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.