Douglas i Harrell zajedno na sceni

36. izdanje Bergamo Jazz Festivala, jednog od najstarijih ove vrste na starom kontinentu, završeno je sinoć koncertom benda indijskog perkusioniste Triloka Gurtua čiji je specijalni gost na koncertu bio norveški trubač Mathias Eick.

Oba muzičara gledali smo na pozornici Jazz Festa Sarajevo kao i još dvojicu vrhunskih umjetnika koji su u subotu navečer dijelili scenu pozorišta Donizetti u kojem se održavao ovogodišnji jazz festival u Bergamu.

Zahvaljujući umjetničkom direktoru festivala Enricu Ravi, još jednom znamenitom trubaču i kompozitoru koji je prethodne tri godine bio zadužen za program ovog festivala, predstavljen je kvartet američkog trubača Davea Douglasa koji je nastupio zajedno sa također američkim trubačem Tomom Harrellom. Ovaj koncert iznimnih umjetnika pod nazivom “Dave Douglas invites very special guest Tom Harrell”, bez sumnje je ponudio publici nesvakidašnji muzički doživljaj u kojem će večeras imati priliku uživati još i rimska publika u Auditoriumu Parco della Musica.

Tom Harrell nastupao je sa svojim kvintetom na Jazz Festu Sarajevo 2005. godine, a Douglas 2008. u triju sa Markom Feldmanom i Scottom Colleyem.

Na fotografiji snimljenoj na probi dan prije koncerta, Douglas i Harrell sviraju sa basisticom Lindom Oh koja zajedno sa pijanistom Luisom Perdomom i bubnjarem Anwarom Marshalom čini kvartet Davea Douglasa.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.