Upoznajte Mladena Gutešu

Mladen Bobi Guteša, aranžer, kompozitor i trombonista, ali prvenstveno dirigent slabo je poznat široj javnosti Balkana iako spada među najznačajnije ličnosti ex-yu jazz scene i neizbježno ime kada je u pitanju njemačka scena proteklih 40 godina.

Među sedam izdanja edicije Re:solutions koju je nedavno objavio ECM nalazi se i Arbour Zena Keitha Jarretta, kamerni jazz album za klavir i gudački orkestar kojim je na snimanju 1975. godine dirigirao Guteša. Sa ovom izdavačkom kućom Guteša je sarađivao tokom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao dirigent Radijskog simfonijskog orkestra Štutgarta, sa kojim su albume snimali norveški gitarista Terje Rypdal, norveški saksofonista Jan Garbarek i znameniti američki pijanista Keith Jarrett.

Ediciju Re:solutions čine izdanja od historijskog značaja za muziku 20. stoljeća, nastala u prve dvije decenije postojanja ECM-a među kojima su i African Piano Abdullaha Ibrahima, Contrasts Sama Riversa, Seven Songs For Quartet And Chamber Orchestra Garyja Burtona i Five Years Later Johna Abercrombieja i Ralpha Townera.

Mladen Guteša rođen je u Sarajevu 1923. godine, u Beograd odlazi 1941. godine gdje studira na konzervatoriju a 1948. godine osniva big band pod nazivom Zabavni orkestar Radija Beograd. Konzervatorij napušta 1950. godine, tri godine kasnije odlazi u Njemačku gdje 1955. godine postaje aranžer Radijskog simfonijskog orkestra Štutgarta, za koji je radio dugi niz godina.

Guteša je radio muziku za film, radio, televiziju i albume u svojstvu aranžera ili dirigenta. Njegov stvaralački opus žanrovski se kreće od jazza do simfonijske muzike. Kritičari su ga svojevremeno nazivali Quincyjem Jonesom jugoslovenskog jazza a među internacionalnim imenima s kojim je sarađivao nalaze se Benny Goodman, Lee Konitz, Modern Jazz Quartet, Miles Davis, Benny Bailey, Stephane Grappelli, Egberto Gismonti, Chick Corea i mnogi drugi.

Mladen Guteša, također je poznat pod pseudonimima Bobby Gutesha, Gert Bauer, Sonny Steffen i Chris Halmon, iz aktivnog muzičkog života se povukao 1988. godine.

Poslušajte kompoziciju Mirrors sa albuma Arbour Zena Keitha Jarretta.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.