Abraham Inc. otvara 17. Jazz Fest

Desetočlani ansambl Abraham Inc. punog naziva Abraham Incorporated, otvorit će ovogodišnji 17. po redu međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo donoseći zanimljivu kombinaciju klezmera, funka, hip-hopa i jazza.

Riječ je o skupini koja okuplja umjetnike različitog muzičkog porijekla, a nastala je na inicijativu virtuoznog klarinetiste i jednog od najpopularnijih predstavnika klezmer muzike Davida Krakauera. Bogata diskografija ovog umjetnika sadrži neke od najznačajnijih snimaka objavljenih proteklih decenija kada je klarinet u pitanju.

Važne karike ansambla Abraham Inc. su i kanadski multiinstrumentalista SoCalled kao i maestro funka, trombonista Fred Wesley koji je bio značajan član bendova Jamesa Browna, Bootsyja Collinsa, Parliament Funkadelica, a karijeru je kao tinejdžer započeo u bendu Ikea i Tine Turner. Nastupajući i komponirajući za Browna, Wesley je stekao status najpoznatijeg sidemena na svijetu koji je jedinstvenom orkestracijom groovea i preciznim solo partijama definirao funk kakav danas poznajemo.

Prvi album Abraham Inc.-a pod nazivom Tweet Tweet prije dvije godine našao se na prvom mjestu ljestvica najprodavanijih albuma na polju funka i jevrejske muzike. Koncerti ove skupine donose zanimljiv muzički izraz u kojem se besprijekorno kombiniraju muzika istočnoevropskog jevrejskog naslijeđa i funk u maniru Jamesa Browna sa hip-hop beatovima.

Publika Jazz Festa imat će priliku uživati u njihovom koncertu 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru, prvoga dana 17. Jazz Festa. Za ovaj i ostale koncerte festivala ulaznice se mogu rezervisati na linku ulaznice.

Poslušajte kompoziciju Moskowitz Remix sa albuma Tweet Tweet uz komentare Davida Krakauera i Freda Wesleya.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. april 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembar 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembar 2023.