A Night in Havana: Dizzy Gillespie

Dokumentarni film A Night in Havana: Dizzy Gillespie donosi priču o posjeti američkog trubača i kompozitora Kubi 1985. godine, gdje je nastupio kao gost intenacionalnog jazz festivala u Havani.

Ovaj neprikosnoveni tvorac bebopa i jedan od prvih muzičara koji su 40-ih godina proteklog stoljeća spojili afro-kubanske poliritmove sa big band postavkom, je tek tada, zbog politički nepogodne klime, posjetio zemlju čija ga je muzika inspirirala desetljećima.

A Night in Havana: Dizzy Gillespie redatelja Johna Hollanda prikazuje socijalne aspekte Gillespijeve posjete Kubi, te dijelove koncerta sa spomenutog festivala.

Film sadrži kompozicije Gee Baby, Ain't I Good to You, Night in Tunisia i Manteca te dijelove njegovih jazz standarda Swing Low, Sweet Cadillac, Con Alma i Blues odsvirane sa klarinetistom i bariton saksofonistom Sayydem Abdulom Al-Khabyyrom, pijanistom Walterom Davisom Jr., basistom Johnom G. Leem, bubnjarem Nasyrom Abdulom Al-Khabyyrom i perkusionistom  Big Blackom.

U filmu su osim snimaka koncertnog nastupa prikazana Gillespieva razmišljanja o bebopu, njegovoj strasti prema bluesu, utjecaju afričkog bubnja na jazz kao i priča o socijalnom okruženju koje ga povezuje sa publikom te njegovi susreti sa stanovnicima Havane i Fidelom Castrom.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.