Najstariji aktivni jazz muzičar oborio vlastiti rekord

Američki trubač Lionel Ferbos najstariji je aktivni jazz muzičar na svijetu. Rođen 1911. godine u New Orleansu, rodni grad je rijetko napuštao te je njegova karijera pretežno vezana za kolijevku jazza.

Ferbos je ulazak u drugo stoljeće obilježio 17. jula, specijalnim nastupom povodom svog 102. rođendana. Koncert je održan u Palm Court Jazz Clubu u New Orleansu u kojem Ferbos nastupa svake subote predvodeći klupski bend.

Prve muzičke korake napravio je u legendarnim klubovima New Orleansa poput Pythian Roof Gardena, Pelican Cluba, San Jacinto Halla, Autocrat Cluba, Southern Yacht Cluba i New Orleans Country Cluba. Tokom duge karijere sarađivao je sa velikanima kao što su Captain John Handy, Mamie Smith i Fats Pichon Band, a bio je i član poznatog mjuzikl ansambla One Mo’ Time sve do 70-ih godina kada mjuzikl seli na Broadway.

Ferbosova muzička karijera se razvila i odvijala u večernjim satima iako je 30-ih godina proteklog stoljeća bio jedan od rijetkih muzičara New Orleansa koji je znao čitati i pisati note. Tokom dana je radio, najprije u fabrici odjeće Haspel’s Clothing Factory, a zatim u očevoj fabrici metalnih proizvoda. Neki od njegovih radova nalaze se u Novom muzeju umjetnosti New Orleansa u okviru izložbe Creole building arts.

Dobitnik je Big Easy nagrade za životno djelo 2003. godine, čest je govornik na predavanjima o periodu depresije, limenoj umjetnosti i historiji, a njegov portret koji je uradio fotograf Skip Bolen američka asocijacija jazz novinara proglasila je fotografijom godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.