Cecil Taylor dobitnik Kyoto nagrade

Američki pijanista Cecil Taylor koji ove godine slavi 84. rođendan, dobitnik je ovogodišnje Kyoto nagrade, odlikovanja koje dodjeljuje fondacija Inamori.

“Jedan od najoriginalnijih pijanista u historiji jazza Cecil Taylor, razvio je vlastitu inovativnu improvizaciju koja se razlikuju od konvencionalnih idioma kroz prepoznatljive muzičke konstrukcije i dirljive izvedbe, otvarajući time nove mogućnosti u jazzu. Njegova neprevaziđena virtuoznost i entuzijazam daju njegovoj muzici intenzivnu i vitalnu snagu koja je imala dubok utjecaj na širok raspon muzičkih žanrova”, stoji u saopćenju fondacije povodom objavljivanja imena ovogodišnjih laureata.

Kyoto Prize predstavlja pandan evropskoj Nobelovoj nagradi a uručuje se pojedincima za njihov doprinos naučnom, kulturnom i duhovnom unapređenju čovječanstva. Nagrada se dodjeljuje svakog novembra u Kyotu, kada dobitnici uz medalju od 20-karatnog zlata dobijaju i novčani iznos od 50 miliona jena, odnosno 515.000 američkih dolara.

Prethodnih godina ova nagrada je uručena muzičarima i kompozitorima kao što su: Olivier Messiaen, John Cage, Iannis Xenakis, György Ligeti, Pierre Boulez, Witold Lutoslawski i Nikolaus Harnoncourt.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.