Tigran Hamasyan: mlad i genijalan

Na današnji dan 1987. godine rođen je armenijski pijanista Tigran Hamasyan.

Od druge godine pokazuje neuobičajen interes za muziku, klavir mu postaje omiljenom igračkom, a već u sedmoj godini počinje po cijele dane svirati jazz melodije i improvizirati na klaviru.

1997. godine sa porodicom seli u glavni grad Jerevan, studiozno se bavi djelima Dukea Elingtona, Theloniousa Monka, Charlieja Parkera, te počinje komponirati. Sa trinaest godina nastupa na jerevanskom jazz festivalu što je rezultiralo velikim brojem nastupa, te priznanjem etabliranih umjetnika poput Waynea Shortera, Herbieja Hancocka, Johna Mc Laughlina, Joea Zawinula i brojnih drugih.

Uslijedio je period izučavanja modernog jazza i armenijske tradicionalne muzike. Hamasyan osvaja brojna priznanja na takmičenjima mladih jazz umjetnika, snima nekoliko CD-ova, te nastupa na značajnim festivalima širom svijeta.

U martu 2006. godine objavljuje album sa saksofonistom Benom Wendelom, basistom Francois Moutinom, bubnjarom Arijem Hoenigom i multiinstrumentalistom Roubenom Hairapetyanom. Kasnije okuplja kvintet pod nazivom Aratta Rebirth sa kojim je objavio album Red Hail, a nastupa i kao član ansmabla Dhafera Youssefa.

U Sarajevu se premijerno predstavio solo koncertom na 14. Jazz Festu Sarajevo 2010, a već naredne godine uslijedio je album A Fable koji je dočekan sa oduševljenjem publike i iznimnim pohvalama kritike.

Ovaj umjetnik koji danas živi u New Yorku, u augustu će objaviti  Shadow Theater, svoje šesto diskografsko izdanje u ulozi lidera benda.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.