Danas počinje Montreal Jazz Festival

Danas u kanadskom Quebecu počinje Montreal Jazz Festival na kojem će do 7. jula nastupiti više od 3.000 muzičara koji će održati ukupno 450 koncerata.

Ovogodišnje, 34. izdanje uglednog festivala otvorit će prijepodnevno predavanje ili Mala škola jazza – La petite école du jazz,  nakon čega će samo u toku današnjeg dana uslijediti 29 besplatnih koncerata. Ovaj broj popet će se na 300 do kraja festivala.

Koncerti u dvoranama počinju u kasnim poslijepodnevnim satima a večeras će festival otvoriti Charles Lloyd Quartet sa Jasonom Moranom, Reubenom Rogersom i Ericom Harlandom, nakon čega će uslijediti koncert Jazz At Lincoln Center Orchestra sa Wyntonom Marsalisom, Chucho Valdes & The Afro-Cuban Messengers, Ravi Coltrane Quartet i brojni drugi.

Montreal Jazz Festival najveći je međunarodni jazz festival na svijetu, a od 2004. godine nalazi se i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Kako je festival tokom protekle tri decenije rastao, tako se širio i njegov program, u okviru kojeg su danas zastupljeni različiti muzički stilovi.

U narednim danima na Montrealu nastupaju i Wayne Shorter, Joshua Redman, Bill Frisell, Soweto Kinch, Gregory Porter, The Bad Plus, Kurt Rosenwinkel, Steve Kuhn, Joey Baron, Vijar Iyer, Lionel Loueke, Antonio Sanchez, Dave Binney, John Abercrombie

Poslušajte koncert kvarteta saksofoniste Charlesa Lloyda koji večeras po kanadskom vremenu otvara Montreal Jazz Festival.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.