Mulgrew Miller (1955-2013)

Američki jazz pijanista Mulgrew Miller preminuo je u 57. godini od posljednica moždanog udara.

Ovaj nedovoljno cijenjeni, mada iznimno utjecajan umjetnik, kako ga je opisao LA Times, bio je član Jazz Messengersa Arta Blakeya tokom osamdesetih, a sarađivao je sa imenima poput Freddieja Hubbarda, Tonyja Williamsa, Wallacea Roneyja i Casandre Wilson. Iza sebe je ostavio bogatu diskografiju kao gostujući muzičar, uključujući i 16 albuma objavljenih pod vlastitim imenom. Posljednji album Solo snimljen je 2010. godine.

Na društvenim mrežama u petak se brzo proširila vijest o Millerovom zdravstvenom stanju, a nakon što je u srijedu uvečer objavljeno da je preminuo, brojne su kolege odale počast ovom umjetniku.

“Iskreno se nadam da će svaki jazz muzičar koji drži do sebe današnji dan iskoristiti da se prisjeti muzike koju nam je Mulgrew ostavio”, napisao je basista Christian McBride, dok ga je saksofonista Oliver Lake nazvao “jednim od velikana”.

“Poznavali smo se od sedamdesetih i sretan sam da smo 2011. godine imali dvije velike zajedničke turneje”, napisao je John Scofield na svom profilu i dodao: “Bio je podjednako veliki čovjek kao što je bio i umjetnik.”

Pogledajte njihov zajednički nastup u Francuskoj prije dvije godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.