Pohvale za novi album Craiga Taborna

Chants – novi album američkog pijaniste Craiga Taborna objavljen prošlog mjeseca za prestižnog izdavača ECM Records dobija odlične kritike kako ljubitelja jazza tako i muzičke kritike.

Zanemarit ćemo novinske napise koji Taborna porede sa Bachom, ali ćemo spomenuti da riječi hvale nije štedio New York Times, dok je talentiranog Taborna DownBeat prozvao “vizionarom”, a Financial Times je album ocijenio “impresivnim”.

Album Chants snimljen je u triju sa basistom Thomasom Morganom i bubnjarom Geraldom Cleaverom, sa kojima je Taborn proteklih godina sarađivao na više projekata. Repertoar čini devet autorskih kompozicija lidera benda pisane upravo za ovaj sastav.

Taborn je više od dvije decenije prisutan na sceni, slušali smo ga na albumima Chrisa Pottera, Davida Binneya, Tima Berna, Wadade Lea Smitha, Rosca Mitchella i mnogih drugih, a 2004. kao član Susie Ibarra trija nastupio je i na Jazz Festu, dok smo na 15. izdanju festivala 2011. godine slušali još jednog člana trija – Thomasa Morgana koji je nastupio u kvartetu Johna Abercrobieja.

Album Chants je Tabornovo peto izdanje u ulozi lidera, iako je njegovo muziciranje ovjekovječeno na više od 60 albuma. ECM je prije dvije godine objavio Tabornov uspješni solo album Avenging Angels.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.