Koncert u čast Davea Brubecka

A Celebration of the Life and Music of Dave Brubeck, naziv je koncerta koji će sutra biti održan u čast američkog pijaniste i kompozitora.

Na besplatnom poslijepodnevnom koncertu u njujorškoj Katedrali sv. Ivana, Brubeckovo muzičko naslijeđe će svojim nastupima slaviti Chick Corea, Paquito D'Rivera, Branford Marsalis, Randy Brecker, Jon Faddis, Roy Hargrove, Roberta Gambarini, Bill Charlap, Renee Rosnes, Rufus Reid, Bobby Militello, Hilary Kole, te Brubeckovi sinovi Darius, Chris, Matthew i Dan.

Brubeck je preminuo u decembru 2012. godine, uoči svog 92. rođendana, a u karijeri dugoj sedam decenija snimio je više od 100 albuma, dok se neke od njegovih kompozicija smatraju jazz standardima poput In Your Own Sweet Way i The Duke. Svojim kompozicijama Brubeck je u sferi  komercijalne muzike etablirao neparne ritmove,  pa je tako kompozicija Take Five koju je izvodio sa kvartetom postala jazz klasik tog ritma.

Brubeck je mnogostruko nagrađivan za svoj rad, te je, između ostalog, 1994. godine uvršten u DownBeat Hall of Fame, godine 1996. uručen mu je Grammy za životno djelo, a godinu kasnije isto priznanje mu je dodijelio i BBC.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.

Večeras počinjemo!

8. novembra 2023.