Dee Dee se vraća na Broadway

Pjevačica Dee Dee Bridgewater utjelovit će Billie Holiday u novoj brodvejskoj produkciji Lady Day čija je premijera planirana u Little Shubert teatru 26. septembra.

Mjuzikl naslovljen po nadimku bezvremene umjetnice, jedne od najvećih u istoriji jazza napisao je i režirao Stephen Stahl, a ovo će biti njegov njujorški debi nakon iznimno uspješne postavke ovog mjuzikla u Parizu i Londonu, tokom osamdestih godina prošlog stoljeća.

“Gotovo cijeli život sanjam predstaviti ovaj mjuzikl u New Yorku, i taj san se konačno ostvaruje”, kazao je Stahl i dodao da mu je “odmak od 25 godina dao nove perspektive kada su životne promjene u pitanju te ću svoja opažanja imati priliku inkorporirati u scenarij nove produkcije.”

Lady Day donosi priču o velikom nastupu Billie Holiday koji je predstavljao njezin konačni povratak na scenu, a predstavit će 25 najpoznatijih pjesama legendarne pjevačice poput Strange Fruit, My Man, God Bless the Child i Mean to Me.

Brodvejska publika pamti Bridgewaterovu po ulozi Glinde, dobre vještice u mjuziklu The Wiz za koju je ova pjevačica sada već davne 1975. godine osvojila nagradu Tony za najbolju žensku ulogu u mjuziklu.

To je samo jedna u nizu nagrada koje je Bridgewaterova dobila u karijeri. Spomenut ćemo još da je trostruka dobitnica Grammyja, a posljednji je put ovu prestižnu nagradu dobila 2011. godine i to za album Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee. Inače, Billie Holiday rođena je kao Eleanora Fagan 7. aprila 1915. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.