Rođendanski koncert Charlesa Lloyda

Američki saksofonista i flautista Charles Lloyd večeras će nastupiti na koncertu koji se organizira u Washingtonu povodom proslave njegovog 75. rođendana.

Na pozornici Kennedy centra s njim će ‘slaviti’ pijanista Jason Moran, indijski perkusionista Zakir Hussain, basista Reuben Rogers, grčki svirač lire Sokratis Sinopoulos, bubnjar Eric Harland, te vokalistice Alicia Hall Moran i Maria Farantouri.

Večerašnjim koncertom Lloyd će po drugi put ove godine obilježiti svoj 75. rođendan. Prvi put nastupio je na koncertu održanom na njegov rođendan 15. marta, u muzeju Metropolitan u New Yorku, sa istim ansamblom kojem se ovaj put pridružio i Hussain.

Charles Lloyd je prije gotovo 50 godina objavio Discovery!, svoj prvi album u ulozi lidera, nakon kojeg je slijedilo još 39 albuma, te brojne saradnje sa muzičarima poput B.B. Kinga, Herbieja Hancocka, Jacka DeJohnettea, The Beach Boysa i mnogih drugih. Lloydovi albumi, osim među jazz publikom, priznati su i cijenjeni među kritičarima ali i među ljubiteljima muzike koji ne preferiraju jazz.

Lloyd u aprilu nastavlja turneju sa svojim aktuelnim ansamblom Charles lloyd New Quartet kojeg čine Jason Moran, Reuben Roger i Eric Harland. Poslušajte njihov nastup iz jula 2011. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.