Koncert u čast Paula Motiana

U petak, 22. marta u New Yorku će biti održan koncert u čast Paula Motiana, jednog od najutjecajnijih muzičara prošlog stoljeća.

Američki muzičari, gitarista i kompozitor Bill Frisell i saksofonista i multiinstrumentalista Joe Lovano bit će domaćini programa koji su osmislili u znak sjećanja na Motiana. Koncert će biti održan u dvorani Symphony Space a nastupit će Andrew Cyrille, Ben Monder, Ravi Coltrane, Ben Street, Bill Frisell, Billy Drewes, Jerome Harris, Billy Hart, Chris Cheek, Ed Schuller, Marilyn Crispell, Gary Peacock, Bill McHenry, Greg Osby, Tim Berne, Ethan Iverson, Jakob Bro, Joe Lovano, Joey Baron, Larry Grenadier, Mark Turner, Masabumi Kikuchi, Petra Haden, Steve Cardenas i Tony Malaby.

Paul Motian je preminuo 2011. godine, u 80. godini života. Počeo je komponovati u drugoj polovini života, a do tada je bio član znamenitih grupa poput Bill Evans Trija 50-ih godina, te član kvarteta Keitha Jarretta iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Među muzičarima sa kojima je sarađivao su Charlie Haden, Paul Bley, te brojni lideri bendova uključujući  Leeja Konitza, Warnera Marsha, Mosea Allisona, Tonyja Scotta, Stana Getza Johnnyja Griffina.

“Paul Motian je bio jedinstven među bubnjarima zbog načina na koji je promišljao muziku. On nije brinuo samo o ritmu, nego je dodavao svoj prepoznatljiv zvuk svemu što je svirao, a mogao je svirati bilo šta, sa bilo kim”, kazao je Keith Jarrett o ovom velikom umjetniku.

Pogledajte nastup Jarretta, Motiana i Hadena u Njemačkoj, sada već daleke 1972. godine.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.