Istanbul domaćin svjetskog dana jazza

Centralna manifestacija obilježavanja ovogodišnjeg međunarodnog dana jazza bit će održana u Istanbulu.

Nakon što je 30. april proglašen međunarodnim danom jazza od strane UNESCO-a i prošle godine prvi put obilježen u Parizu, New Orleansu i New Yorku, ove godine grad na Bosforu će ugostiti neke od najznačajnijih jazzista današnjice na koncertu koji će biti organiziran u Crkvi svetog Mira, poznatijem kao Aja Irena koja se nalazi u okviru kompleksa Top Kapi. Koncert će uživo prenositi javni televizijski servisi širom svijeta.

Uz objavu ove informacije, UNESCO podsjeća na neobičnu vezu jazza i Turske:

Priča datira iz 30-ih i 40-ih godina proteklog stoljeća kada je tadašnji tuski ambasador Mehmet Munir Ertegun, unatoč segregaciji i gorućim rasnim pitanjima u Sjedinjenim Državama, u svoju rezidenciju redovno primao afro-američke muzičare na objed i jam session.

Njegovi sinovi, Nesuhi i Ahmet Ertegun su bili veliki ljubitelji jazza. Često su išli u crnačke četvrti tadašnjeg Washingtona u potrazi za pločama koje se nigdje drugdje nisu mogle nabaviti. Posjećivali su i Howard Theatre u kojem su se okupljali muzičari koji će kasnije postati vodeći jazzisti.

Ambasador Ertegun vrata svoga doma otvorio je umjetnicima kakvi su Duke Ellington, Count Basie, Lester Young, Benny Carter, Johny Hodges i Rex Stewart.

Nakon ambasadorove smrti 1944. godine, njegovi sinovi su ostali u Americi. Ahmet Ertegun je osnovao izdavačku kuću Atlantic Records koja je muzičare poput Raya Charlesa i Arethe Franklin etablirala među američke pop zvijezde. Nesuhi Ertegun bio je šef jazz odjela izdavačke kuće, te je producirao albume jazz legendi poput Johna Coltranea, Charlesa Mingusa i Ornettea Colemana.

“Međunarodni dan jazza je jedinstvena prilika da odamo počast nasljedstvu braće Ertegun, okupljajući tom prilikom muzičare iz cijelog svijeta kako bi slavili mir, slobodu i bratstvo, univerzalne poruke jazz muzike, u jedinstvenom gradu u kojem se spajaju kontinenti i civilizacije“, stoji u saopćenju UNESCO-a.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.