Glasperov uspješni eksperiment

Jedan od ovogodišnjih laureata nagrade Grammy je i američki jazz pijanista i producent Robert Glasper čije posljednje izdanje Black Radio nije nagrađeno u jazz kategorijama već u kategoriji za najbolji R&B album.

Album Black Radio objavljen je početkom 2012. godine za izdavačku kuću Blue Note. Kritičari su isprava bili podijeljeni, dok jedni nisu krili oduševljenje, drugi su album prihvatili sa izvjesnom dozom rezerve imajući u vidu da je riječ o 12 kompozicija koje izvodi Glasperov bend Experiment sa muzičarima iz hip-hop svijeta poput Eryke Badu ili Yasiinom Beyem aka MosDefom.

Black Radio je peti studijski album ovog američkog pijaniste i prvi koji prelazi granice jazza. Magazin Rolling Stone pohvalio je ovaj “hibrid” ističući Glasperovu sposobnost besprijekornog stapanja i preklapanja jazza, hip-hopa, neo-soula i rocka.

Robert Glasper Experiment čine bubnjar Chris Dave, basista Derrick Hodge te Casey Benjamin na saksofonu, flauti i vokoderu, dok su vokali na albumu Black Radio bili Erykah Badu, Lalah Hatherway, Bilal i Yasiin Bey.

Poslušajte jednu od kompozicija sa albuma Black Radio. Jazz standard Afro Blue u izvedbi Robert Glasper Experimenta i Eryke Badu.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.