Keith Jarrett ponovno na Umbriji

Umbria Jazz Festival potvrdio je nastup Keitha Jarretta na ovogodišnjem izdanju festivala.

Ovaj američki pijanista i kompozitor te jedan od najznačajnijih savremenih improvizatora nastupit će 7. jula na italijanskom festivalu zajedno sa članovima svog trija: bubnjarom Jackom DeJohnetteom i kontrabasistom Garyjem Peacockom.

Ovo će biti prvi Jarrettov nastup u Perugiji nakon skandala 2007. godine, kada je Jarrett na početku koncerta svog trija u Areni Santa Giuliani psovkama vrijeđao publiku i grad u kojem se festival održava, a zbog iznimno agresivne upotrebe fotoaparata i bliceva.

Incident nije prošao bez posljedica te je direktor ovog prestižnog italijanskog festivala Jarretta proglasio personom non grata izrekavši mu zabranu nastupa na festivalu te zatraživši od ovog muzičara izvinjenje i publici i gradu.

Menadžment Keitha Jarretta je direktoru Umbria Jazz Festivala uputio pismo izvinjenja ali direkcija festivala nije krila razočarenje što Jarrett nije uputio lično izvinjenje gradonačelniku Perugije.

Umbria Jazz Festival je početkom ovog mjeseca objavio saopštenje u kojem se ističe da su narušeni odnosi pijaniste i festivala izglađeni te da će Jarrettov trio biti dijelom programa kojim Umbria Jazz obilježava 40. godišnjicu festivala.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.