Sirene Chrisa Pottera

U petak 8. februara bit će objavljen novi album američkog saksofoniste i kompozitora Chrisa Pottera.

Album pod nazivom The Sirens je prvo Potterovo izdanje  u ulozi lidera benda koje je objavio za izdavačku kuću ECM iako su za uglednog izdavača objavljeni brojni albumi na kojima je sarađivao, poput onih Davea Hollanda, Stevea Swallowa, Paula Motiana i Jasona Morana.

Album se sastoji od devet kompozicija koje Potter izvodi na tenor i sopran saksofonu te bas klarinetu, a ostatak benda čine Craig Taborn na klaviru, David Virelles na  klaviru, celestu i harmonijumu, Larry Grenadier na kontrabasu i Eric Harland na bubnjevima.

Album The Sirens inspiriran je Odisejevim putovanjima, a muzika koju donosi je izazovna, kako za slušatelje tako i za izvođače. “Muzičari moraju biti jake ličnosti i posjedovati izvjesnu zrelost – a to je upravo ovaj bend, tačno ono što mi je bilo potrebno. Ovi momci su vrhunski!”, kazao je Potter.

Anmeričkog smo saksofonistu dva puta slušali na Jazz Festu, prvi put 2001. godine u duetu sa Daveom Hollandom, drugi put kao člana Hollandovog Quinteta 2010. godine. I u muzici još dva člana Potterovog benda uživali smo u Sarajevu – Grenadier je nastupao 2006. kao član ansambla FLY sa Markom Turnerom i Jeffom Ballardom, a 2008. kao član trija Brada Mehldaua. Na 8. Jazz Festu Sarajevo 2004, Craig Taborn je svirao 2004. sa Susie Ibarra Triom.

Otkako se pojavio na njujorškoj jazz sceni 1989. godine kao osamnaestogodišnjak sa bebop ikonom Redom Rodneyem, Potter se etablirao kao značajan improvizator i kompozitor. Njegova diskografija obuhvata 15 albuma u ulozi lidera i oko 100 gostovanja na izdanjima drugih muzičara.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.