Posljednji pozdrav: Butch Morris

Jučer je u New Yorku, u 65. godini, nakon teške bolesti preminuo američki kornetista, kompozitor i dirigent Lawrence D. “Butch” Morris.

Ostat će zapamćen kao tvorac karakteristične muzike za velike ansamble bazirane na kolektivnoj improvizaciji kojom je sam dirigovao. Ovaj je način sam nazivao “conducted improvisation” (u slobodnom prijevodu: vođena improvizacija) odnosno kako je sam pojašnjavao “improvizirani duet ansambla i dirigenta”.

Njegov metod, predstavljen prvi put 1985. godine sastojao se od posebnog vokabulara: muzičari reagiraju na niz gestikulacija koje upućuju na promjenu tona, dužine, dinamike i ostalih osnovnih parametara, dok dirigent odluku o tome šta će tačno svirati prepušta svakom pojedinačnom instrumentalisti.

Morris je svoj metod prakticirao više od 25 godina. U tom periodu je radio sa više od 5.000 muzičara iz cijelog svijeta. Njegov pristup muzici ostavio je dubok utjecaj na mnoge muzičare, posebno u umjetničkim krugovima New Yorka gdje su njegovi nastupi uživali posebnu reputaciju.

Saznajte više o ovom umjetniku iz kratkog videa.

Jazz Fest Sarajevo 2024

2. aprila 2024.

U petak četiri koncerta

10. novembra 2023.

Drugi dan – tri trija!

9. novembra 2023.